منشور اخلاقی نشریات علمی دانشگاه امام صادقعلیهالسلام
مقدمه
با توجه به رویکرد دانشگاه امام صادقعلیهالسلام جهت تولید، انتشار و به روزرسانی علوم انسانی اسلامی و پاسخگویی به نیازهای نوظهور انقلاب و نظام اسلامی، همچنین پایبندی به راهنماهای ملی و بینالمللی تدوین شده اخلاق پژوهشی، همچون «راهنمای کمیته بینالمللی اخلاق در انتشارات»[1] و «مجموعه منشور و موازین اخلاق پژوهش» مصوب معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نشریات علمی دانشگاه امام صادقعلیهالسلام بهعنوان عضوی از نشریات علمی جمهوری اسلامی ایران، ملزم به رعایت اصول ارزشهای اخلاق حرفهای هستند. در همین راستا اهم مسئولیتهایی که برای افراد فعال در انتشار نشریه همانند: نویسنده(گان)، مدیر مسئول، سردبیر، اعضای هیأت تحریریه و مدیر داخلی(مسئول دفتر نشریه) در نظر گرفته شده به اختصار بیان شده است.
مسئولیتهای نویسندگان
- از میان مقالات ارسالی به نشریات دانشگاه امام صادقعلیهالسلام، مقالهای انتخاب و چاپ میشود که قبلاً در سایر نشریات علمی (فارسی یا سایر زبانها) منتشر نشده، حاصل پژوهش اصیل، و دارای منبع و استناددهی دقیق باشد.
- مسئولیت نهایی محتوای کامل مقاله ارسالی بر عهده نویسنده(گان) است. شایسته است یافتههای مقاله بهطور کامل گزارش شود و در ارائه یافتهها و تفسیر و تحلیل آنها دقت کامل بهعمل آید، مقاله حاوی جزئیات و منابع کافی باشد بهنحویکه امکان دسترسی سایر پژوهشگران به مجموعه دادههای یکسان جهت تکرار پژوهش وجود داشته باشد.
- قبل از ارسال مقاله، هرگونه تضاد منافع احتمالی که بر نتیجه یا تفسیر یافتههای پژوهش و یا انتخاب سردبیران و داوران تأثیرگذار است، مطرح، و منابع مالی حامی پژوهش در مقاله ذکر شود.
- احترام به فرآیند محرمانه ارزیابی و جلوگیری از هرگونه آشکارسازی هویت نویسنده برای داوران و برعکس. بهعبارتی، مقاله عاری از هرگونه اطلاعات مشمول خودافشایی بوده، به طوری که داور قادر به شناسایی نویسنده نباشد.
- حصول اطمینان از وجود نام، اطلاعات و نقش هر یک از نویسندگان (نویسنده مسئول و نویسنده(گان) همکار) و نبود نامی غیر از پژوهشگران درگیر در انجام پژوهش.
- حفظ و حمایت از حریم خصوصی، کرامت انسانی، رفاه و آزادی شرکتکنندگان در پژوهش و ذکر هرگونه خطری که بهواسطه پژوهش، متوجه انسانها و یا سایر موجودات میشود.
- نویسنده در هر زمانی که متوجه هرگونه خطا و بیدقتی در مقاله خود شود نشریه را در جریان آن قرار داده، نسبت به اصلاح آن اقدام و یا مقاله را بازپس گیرد.
- اعلام صریح نویسنده(گان) مبنیبر صحت و اصالت مقاله، فقدان سرقت علمی و چاپ در سایر نشریات.
- مواردی از مصادیق رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی:
9-1. جعل دادهها: گزارش مطالب غیرواقعی و ارائه دادهها یا نتیجههای ساختگی به عنوان نتایج آزمایشگاهی، مطالعات تجربی و یا یافتههای شخصی. ثبت غیرواقعی آنچه روی نداده یا جابجایی نتایج مطالعات مختلف.
9-2. تحریف دادهها: ثبت و ارائه نتایج پژوهش به نحوی که جزئیات اجرای پژوهش یا فرآیند جمعآوری دادهها دستکاری شود، یا دادههایی حذف یا تغییر یابد، یا برخی نتایج کوچک به منظور پنهان کردن واقعیات بزرگتر (بزرگنمایی) شود، تا نتایج پژوهش به اهداف خاصی برسد یا نتایج ارائه شده مورد تردید نباشد.
9-3. سرقت علمی: اقتباس نزدیک افکار و عبارات نویسندگان دیگر، کپیبرداری در بیان اندیشهها، شباهتهای ساختاری در نوشتار یا انتساب ایدهها و نتایج دیگران بدون ارجاع مناسب، یا معرفی آن بهعنوان یک پژوهش اصیل علمی.
9-4. اجاره علمی: بهکارگیری فرد دیگری برای انجام پژوهش توسط نویسنده(گان) و دخل و تصرف اندکی پس از اتمام پژوهش و چاپ آن به نام خود.
9-5. انتساب غیرواقعی: انتساب غیرواقعی نویسنده(گان) به مؤسسه، مرکز یا گروه آموزشی یا پژوهشی که نقشی در اصل پژوهش مربوطه نداشته.
9-6. ارسال مجدد: مقاله یا بخشی از آن که در نشریه دیگری (داخل یا خارج از کشور) چاپ شده یا در جریان داوری و چاپ باشد.
9-7. انتشار همپوشان: چاپ دادهها و یافتههای مقالات پیشین خود با کمی تغییر در مقالهای دیگر با عنوان جدید.
مسئولیتهای مدیر مسئول
- پیگیری دسترسی آزاد اطلاعات به نشریه و گسترش نشر و اشاعه آن؛
- نظارت و پیگیری امور کاری هیأت تحریریه و سردبیر نشریه؛
- دخالت نکردن در فرآیند داوری علمی مقالات؛
- دخالت نکردن در تصمیمات علمی هیأت تحریریه و سردبیر نشریه؛
- رعایت حقوق مادی و معنوی نویسندگان، سردبیر، هیأت تحریریه، داوران، و عوامل اجرایی؛
- تأیید نهایی مطالب ارسالی به نشریه برای چاپ و انتشار به لحاظ حقوقی.
مسئولیتهای سردبیر و اعضای هیأت تحریریه
- حفظ آزادی و اختیار عمل سردبیر نشریه در ایفای مستقلانه وظایف خود از قبیل رد یا پذیرش دست نوشتههای واصله به کمک هیأت تحریریه و رعایت مسائل مربوط به شایستگیهای علمی مقاله از جمله حفظ حقوق مادی و معنوی، اصالت پژوهش و نظر داوران و ویراستاران.
- تلاش برای ارتقاء و اجرای قوانین و دستورالعملهای اخلاق و سلامت پژوهش.
- دریافت مستندات مربوط به شرایط مندرج ذیل در پذیرش مقاله از نویسنده(گان):
3-1. اعطای حق چاپ مقاله در نشریه دانشگاه؛
3-2. اعلام تعارض منافع احتمالی.
- انتخاب داوران شایسته با توجه به زمینه تخصصی، تجربه علمی و کاری، و نیز احترام به درخواستهای مستدل و منطقی نویسنده(گان) در مورد داوری مقاله توسط داوران خاص؛
- اجتناب از آشکارسازی اطلاعات و مشخصات نویسنده(گان) و داوران در فرآیند ارزیابی مقاله و احتراز از ارائه اطلاعات مقاله و بحث درباره جزئیات آن با دیگران؛
- جلوگیری از بروز هرگونه تضاد منافع در روند داوری، که به طور بالقوه بر پذیرش و نشر مقالات ارائه شده تأثیر بگذارد.
- بررسی دقیق آثار متهم به تخلفات پژوهشی واصله از داوران یا طرق دیگر(همانند سامانه سمیمنور برای مشابهیابی)، و در صورت نیاز اقدام براساس «دستورالعمل تخلفات پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نیز دانشگاه امام صادقعلیهالسلام».
مسئولیتهای داوران:
- کمک به بررسی کیفی، محتوایی و علمی مقالات در جهت بهبود و ارتقاء کیفی نشریه.
- بهکارگیری دانش و تخصص حرفه ای در حوزه موضوعی مقاله و اعلام تصمیم نپذیرفتن مقاله به سردبیر نشریه در صورت وجود تضاد منافع اعم از منافع مشترک، مالی، سازمانی، شخصی و یا کمبود زمان برای داوری.
- اعلامنظر تخصصی و اصلاحی به طور روشن و واضح، براساس مستندات علمی و استدلال کافی در مهلت زمانی معیّن به سردبیر نشریه و نویسنده(گان) و دوری از اعمال نظر سلیقهای، صنفی، نژادی و مذهبی در داوری مقاله.
- اجتناب از بهکارگیری اطلاعات، بحثها، تفاسیر و ایدههای به دست آمده در فرآیند داوری مقاله یا اطلاعات منتشر نشده نویسنده(گان)، برای منافع شخصی.
- احترام به فرآیند محرمانه ارزیابی و خودداری از بهکارگیری اطلاعات، بحثها، تفاسیر و ایدههای بهدست آمده در فرآیند داوری یا استفاده از دادهها و مفاهیم جدید مقاله به له یا علیه پژوهشهای خود یا دیگران یا برای انتقاد یا بیاعتبارسازی نویسنده(گان).
- کمک به سردبیر نشریه در تهیه گزارش «رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی» مقالات دریافتی برای داوری.
- آگاهسازی سردبیر نشریه به هنگام تأخیر در انجام داوری مقاله و درخواست تخصیص زمان بیشتر یا گزینش داور دیگر.
مسئولیت دفتر نشریات علمی
- تعیین و اعلام شفاف سیاستهای انتشاراتی خود، بهخصوص در رابطه با استقلال تصمیمگیری هیأت تحریریه، اخلاق انتشاراتی، صیانت از مالکیت فکری و حق چاپ، تضاد منافع، وظایف نویسندگان، داوران، سردبیر و هیأت تحریریه، فرآیند داوری و تصمیمگیری، تقاضاهای تجدید نظر و شکایات، حفظ اسناد علمی فرآیند تصمیمگیری، حفظ اطلاعات نویسندگان و داوران، اصلاح یا حذف مقالات پذیرفته شده و حل اختلاف بین شاکیان و متهمان به «رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی».
- رصد و پیگیری شکایات تخلفات پژوهشی برای نشریات دانشگاه.
- کمک برای اصالت و سلامت پژوهشی مقالات منتشره در نشریات دانشگاه.
مراحل برخورد رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی
- آگاهسازی هیأت تحریریه نشریه و ارسال نامه به نویسنده مسئول برای درخواست توضیح، بدون رفتار قضاوتی؛
- اختصاص فرصتی مناسب برای پاسخگویی نویسنده(گان) متهم به «رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی» و پیگیری موارد و تخلفات محرز شده تا آخرین مرحله.
- ارجاع موضوع به هیأت تحریریه در صورت دریافت توضیحات غیرقابل قبول از سوی نویسنده برای تصمیمگیری نهایی در خصوص پذیرش یا رد مقاله.
- مطابق با تصمیم نهایی هیأت تحریریه نشریه؛
- تذکر کتبی به نویسنده مقاله و یادآوری خطمشی چاپ نشریه قبل از انتشار، و یا در خواست اصلاح گزارش و انتشار متن عذرخواهی نویسنده در نشریه شماره بعد؛
- اخطار به نویسنده مسئول و رد هر اثر دیگری از نویسنده متخلف؛
- انتشار بیانیه عذرخواهی در شماره بعدی نسخه چاپی نشریه و ذکر آن در نسخه برخط (آنلاین) مقالهای که تقلب و سرقت علمی در آن محرز شده است (سلب اعتبار)؛
- تلاش برای بهبود مستمر کیفیت و تضمین درستکاری و صداقت محتوای نشریه و احترام به تشکیلات نشریه اعم از: خوانندگان، نویسندگان، داوران صاحب امتیاز، مدیر مسئول، مدیر داخلی، کارکنان هیأت تحریریه و ناشر؛
- بررسی تمامی مقالات دریافتی در مدت زمان مناسب.